#Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο Cities today 8 Μαϊου 2019
Οι πόλεις μπορούν να παίξουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της καινοτομίας. Ο Αντιδήμαρχος της Νάντης που είναι επιφορτισμένες με τις πολιτικές της ΕΕ και Αντιπρόεδρος της Ναντ Metropole , André Sobczak , προεδρεύει του Φόρουμ Οικονομικής Ανάπτυξης του δικτύου EUROCITIES , το οποίο παρέχει μια πλατφόρμα για τις πολιτικές της καινοτομίας και της οικονομικής ανάπτυξης. Η κύρια συζήτηση, όταν το φόρουμ συνεδρίασε στη Φλωρεντία τον Μάρτιο, ήταν τα τοπικά οικοσυστήματα καινοτομίας.
Ο Simone d'Antonio βρίσκει περισσότερα.
Πώς βοηθά η Nantes να προωθήσει τη συνεργασία στο τοπικό οικοσύστημα καινοτομίας;
Στη Νάντη πιστεύουμε ότι η πόλη έχει έναν ισχυρό ρόλο στην τόνωση και την ενθάρρυνση της καινοτομίας τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς οργανισμούς. Σκεφτόμαστε την πόλη ως τόπο όπου διάφοροι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εφαρμόσουν νέες ιδέες και να δοκιμάσουν πώς αυτές οι καινοτόμες λύσεις λειτουργούν στην πραγματική ζωή.
Αυτό που κάναμε τα τελευταία χρόνια είναι να συνεργαστούμε με αυτούς τους ενδιαφερόμενους για να καθορίσουμε ορισμένους τομείς στους οποίους μπορούμε να έχουμε αντίκτυπο. Ως πόλη με μεγάλη μητροπολιτική περιοχή, έχουμε πολλές ευκαιρίες, αλλά πρέπει να κάνουμε επιλογές.
Ποιες είναι μερικές από αυτές τις ευκαιρίες;
Η πρώτη αποτελείται από τις επιχειρήσεις του αύριο: έχουμε τόσες πολλές ευκαιρίες με αεροσκάφη και ναυτιλιακές βιομηχανίες, θεωρούμε αυτούς τους τομείς πολύ σημαντικούς και θέλουμε να τους κρατήσουμε ζωντανούς, επειδή προσφέρουν θέσεις εργασίας σε πολλούς ανθρώπους στην πόλη. Δεν θέλουμε μια οικονομία βασισμένη αποκλειστικά στις υπηρεσίες, αλλά θέλουμε επίσης να συνεργαστούμε με τη βιομηχανία και τις ευκαιρίες που δημιουργεί αυτός ο τομέας.
Η δεύτερη ομάδα όπου θέλουμε να έχουμε αντίκτυπο είναι η ευημερία, η υγεία και ο τομέας των τροφίμων. Έχουμε στη Νάντη το μεγαλύτερο νοσοκομειακό έργο στη Γαλλία. Έχουμε ακόμα πολύ φυσικό χώρο στο κέντρο της πόλης και θα χρησιμοποιήσουμε το νοσοκομείο για να δοκιμάσουμε την καινοτομία, επίσης από την άποψη της κοινωνικής καινοτομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στο τι κάνουν οι άνθρωποι μετά την αποκατάσταση.
Ένα σχετικό μέρος αυτών των δράσεων θα σχετίζεται με τα τρόφιμα. Η Νάντη βρίσκεται σε μια περιοχή όπου παράγονται πολλά τρόφιμα και στη συνέχεια εξάγονται στην υπόλοιπη Γαλλία και πέρα από αυτήν, γι 'αυτό θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή σχέση μεταξύ φαγητού και υγείας. Για αυτό, βασίζουμε και στην υποστήριξη καινοτόμων και προμηθευτών με έδρα τη μητροπολιτική περιοχή της Νάντης. Δεν βλέπουμε την πόλη μας ως νησί: θέλουμε να αλληλεπιδράσουμε με τις γύρω περιοχές και με το περιφερειακό οικοσύστημα.
Πώς μπορεί η πόλη να λειτουργήσει ως πλατφόρμα καινοτομίας;
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι πιο συναφείς παράγοντες, όπως ο πανεπιστημιακός ή ο ιδιωτικός τομέας, έρχονται σε μας επειδή βλέπουν την πόλη ως αποτελεσματικό παράγοντα, ικανό να δημιουργήσει πλατφόρμες όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να συναντηθούν και να συνεργαστούν.
Αυτό δεν συνέβη πριν από μερικά χρόνια, όταν η καινοτομία έπρεπε να προωθηθεί σε περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο. Τώρα ο ιδιωτικός τομέας μας προσφέρει χώρους συνεργασίας, όπου οι άνθρωποι μπορούν να συναντηθούν και να καθορίσουν κοινές στρατηγικές: η πόλη με τη σειρά της συγκεντρώνει όλους τους διαφορετικούς παράγοντες και ενθαρρύνει κοινές πολιτικές για την καλύτερη εκμετάλλευση όλων των ευκαιριών χρηματοδότησης που προσφέρουμε σε διαφορετικά είδος έργων.
Είμαστε σε καλή οικονομική κατάσταση στη Νάντη, έτσι μπορούμε να επενδύσουμε πολλά σε μεγάλα έργα υποδομής, όπως το νέο νοσοκομείο ή στη δημιουργία μιας νέας αγοράς για τους τοπικούς παραγωγούς. Στη Γαλλία, οι πόλεις δεν έχουν κατά κανόνα καμία εξουσία ή νομική εξουσία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά ο δήμαρχος μας αποφάσισε να επενδύσει πολύ στον τομέα της πόλης μας, έτσι διπλασιάζουμε τον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση που δίνουμε στην τοπική καινοτομία: να συνεισφέρουν στη στρατηγική αυτή με τους πόρους τους και να συμβάλλουν στην προώθηση μιας κοινής στρατηγικής καινοτομίας.
Κατά τα επόμενα χρόνια πώς θα επηρεάσουν οι τεχνολογίες την καθημερινή ζωή των πολιτών και πώς μπορούν οι τοπικές κυβερνήσεις να αντεπεξέλθουν στις τάσεις που αναπτύσσονται σε παγκόσμιο επίπεδο;
Νομίζω ότι είναι σημαντικό να δούμε τα διαφορετικά είδη καινοτομίας με έναν ολιστικό τρόπο. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε μαζί την τεχνολογική και κοινωνική καινοτομία στη στρατηγική μας. Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό σε αστικό επίπεδο, προκειμένου να ενσωματώσουμε όλα τα διαφορετικά επίπεδα διακυβέρνησης και να δημιουργήσουμε διατομεακές προσεγγίσεις, να σκεφτούμε την πόλη και την πολιτική του αύριο.
Η τεχνολογική διάσταση διαδραματίζει καθοριστικό παγκόσμιο ρόλο σε αυτήν την προσέγγιση και προσπαθούμε να ενσωματώσουμε την τεχνητή νοημοσύνη και τα ψηφιακά στοιχεία με έναν βιώσιμο τρόπο, καθώς και μέσω της ανακύκλωσης υλικών από τον τομέα των αεροσκαφών.
Ταυτόχρονα, λαμβάνουμε υπόψη την κοινωνική διάσταση, οπότε παρατηρούμε ότι πολλές τεχνολογίες δεν χρησιμοποιούνται πραγματικά επειδή οι πολίτες ή οι εργοδότες διστάζουν να τις χρησιμοποιήσουν: αυτός είναι ένας από τους τομείς στους οποίους η κατανόηση του ανθρώπινου παράγοντα μπορεί να έχει θετικό ρόλος για την προώθηση μιας ολιστικής προσέγγισης στην καινοτομία.
Πώς μπορεί η ΕΕ να βοηθήσει τις πόλεις να εφαρμόσουν τοπικές στρατηγικές καινοτομίας;
Πιστεύω ότι οι πόλεις μπορούν να διαδραματίσουν θεμελιώδη ρόλο και να αλληλεπιδράσουν άμεσα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να είναι στην πρώτη γραμμή του καθορισμού νέων στρατηγικών καινοτομίας. Δεν θέλουμε να απαντάμε μόνο σε δημόσιους διαγωνισμούς, αλλά να συμβάλλουμε στην καινοτομία.
Η EUROCITIES μπορεί να αποτελέσει χρήσιμη πλατφόρμα για να αντιπροσωπεύει τις ανάγκες των πόλεων στον καθορισμό των μελλοντικών πολιτικών της ΕΕ για την καινοτομία. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε τη διοικητική διαδικασία για να καταστεί απλούστερη, όχι πάντα ανάλογα με τα κράτη και τις περιφέρειες, αλλά να επικεντρωθούμε στην θέση στην οποία μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα η προστιθέμενη αξία, η οποία είναι συχνά απευθείας σε τοπικό επίπεδο. Σε σύγκριση με το παρελθόν, βλέπω κάποιες εξελίξεις, αλλά μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω, προκειμένου να μπορέσουμε οι πόλεις να αποκτήσουν πιο άμεση πρόσβαση στους οικονομικούς πόρους της ΕΕ.
Οι δημοσιονομικοί κανόνες πρέπει επίσης να είναι λιγότερο αυστηροί σε εθνικό επίπεδο, προκειμένου να δοθεί στις πόλεις η ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν καλύτερα τους πόρους τους. Στη Νάντη, για παράδειγμα, έχουμε μια καλή οικονομική κατάσταση, αλλά οι εθνικοί περιορισμοί στις δημόσιες δαπάνες περιορίζουν την ικανότητά μας να επενδύουμε πόρους. Ο αριθμός των πολιτών και των επιχειρήσεων αυξάνεται και πρέπει να προσφέρουμε περισσότερες υπηρεσίες, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα και να επενδύσουμε στην καινοτομία.
Πηγή : www.citybranding.gr